#خانواده_قرآنی(۱۰)
?️﷽?️
◀️#خانواده_قرآنی(۱۰)
♦️سلسله معارف قرآنی با الهام گیری از آیه شریفه:«و الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لنا من ازواَجِنَا وَذُرِّیَّتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا»⚡️فرقان:۷۴
?نخست باید دانست ؛ برای شکل گیری و پایداری خانواده مطلوب «روابط عاطفی و تربیتی» بیش تر ین نقش را دارد. به گونه ای که اگر عاطفه و محبت نباشد، تأثیرگذاری و تاثیرپذیری به حداقل میرسد و چهبسا موجب رویگردانی و بدبینی، حتی نسبت به فضیلت ها و برتری ها میشود. به طور مثال اگر پدر خانواده دارایی دارد و یا موقعیت علمی و اجتماعی داشته باشد. و یا مادر خانواده دارای هنرهای متعدد باشد.اما محبت و عاطفه در میان اعضای خانواده نباشد نه تنها از ویژگی های یکدیگر بهره مند نمی شوند بلکه چه بسا موجب حسادت و یا برتر بینی و در ادامه روگردانی از یکدیگر شود.
?برای نهادینه کردن و تقویت روابط عاطفی و تربیتی در خانواده و بعد در روابط خویشاوندی و روابط اجتماعی مراحل شش گانه توصیه شده است؛
1- حداقل مراقبت کند آزار او به دیگران نرسد.
2- نیکی دیگران را بدون پاسخ نگذارد بلکه در برابر نیکی دیگران نیکی کند.
3- سعی کند در نیکی به دیگران پیش قدم شود.
4- در برابر کوتاهی و بدی دیگران تحمل داشته باشد.
5- گام مهم تر علاوه بر تحمل ظاهری ، گذشت درونی داشته باشد.وبدی ها را فراموش کند.
6- مهم ترین گام آن است علاوه بر تحمل و گذشت سعی کند در برابر بدی اعضای خانواده نیکی کند.
☀️ در این باره خداوند می فرماید:
« وَ إِذا حُيِّيتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها أَوْ رُدُّوها إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ حَسيبا»(سوره نساء؛ آیه 86)
?️ اشارات آیه:
?-«ِتَحِيَّةٍ »: هر نوع تحیتی و محبتی به هر مقدار، حتی اگر اندک باشد. اظهار آن خوب است
?-«فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ»: رابطهى عاطفى خود را با يكديگر گرمتر كنيد.
?-«فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها»: ردّ احسانِ مردم نارواست، بايد آن را پذيرفت و به نحوى جبران كرد
?-پاسخ محبّتها و هدايا را نبايد تأخير انداخت. حرف فاء در كلمه «فَحَيُّوا» نشانه تسريع است.
?-«فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها»: شما به بهتر از آن احترام بگذارید و تکریم کنید،پاداش بهتر در اسلام استحباب دارد.
?-«بِأَحْسَنَ مِنْها أَوْ رُدُّوها»: در پاسخ نيكىهاى ديگران، ابتدا به سراغ پاسخ بهتر رويد، اگر نشد، حداقل متناسب با آن عکسالعمل نشان دهید.
?-«إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ حَسِيباً»: از تحيّتهاى بىجواب نگران نباشيد، كه اگر مردم پاسخ ندهند، خداوند حساب آن را دارد و نه عواطف مردم را بىجواب گذاريد، كه خداوند به حساب شما مىرسد. خداوند متعال بر همه چیز حسیب و حسابگر است.
?وچه بسا اشاره به این نکته یاشد؛هر گاه شما را تحیت و سلامی گفتند شما نیز باید به تحیت و سلامی بهتر از آن یا مانند آن پاسخ دهید، که خدا به حساب هر چیزی کاملاً خواهد رسید.
?و در باره پاسخ بدی به نیکی در قرآن آمده است؛
«وَ لاتَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَ لاَالسَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذي بَيْنَكَ وَ بَيْنَهُ عَداوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَميم»(سوره فصلت؛آیه 34)
و هرگز نیکی و بدی در جهان یکسان نیست، همیشه بدی (خلق) را به بهترین شیوه (که خیر و نیکی است پاداش ده و) دور کن تا همان کس که گویی با تو بر سر دشمنی است دوست و خویش تو گردد.
?️رعایت روابط عاطفی و تربیتی در خانواده موجب می شود بهصورت تصاعدی این احترام و تکریم میان اعضای خانواده نهادینه شود و فرهنگسازی و دائمی شود.
?سؤال: گاهی با زیادی خوبی کردن تصور می شود طرف سوءاستفاده میکند و چه بسا موجب شود انگیزه خود را از دست بدهیم؟! برای حل این مشکل با استفاده از آیه قران به دو نکته و راهکار مهم اشاره می شود؛
☀️آیه شریفه:«إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها» (اسرا،7)،
1- بدانیم اگر کسی خوبی کرد اول خوبی به خودش میرسد. به طور مثال آب زلالی را در نظر بگیریم که آب زلال آن خنکایی و گوارایی اش اول برای خودش است بعد کسی که چند جرعه از آب مینوشد و در کنارش می نشیند لحظاتی از نسیم آن بهرهمند میشود با این رویکرد هر کس آراستگی به خوبی داشته باشد. اولین و بیش ترین فایده اش از آن خودش است . و اگر دیگران و اعضای خانواده قدر شناسی نکنند.به نوعی آنان ضرر کرده اند.